PEČARSTVO AVBELJ LUKOVICA

Opečni tlakovci, lončene peči, kaminski vložki. Od načrtovanja, kompletne lastne proizvodnje izdelkov ...in vse do vgradnje. Od leta 1948.

KDO SMO

V knjigi Črni Graben, (1985) avtorja Staneta Stražarja, na straneh 713-717 med drugim piše; "...Pečarska obrt v Lukovici je menda stara že okrog 150 let... Na obrtno dovoljenje mojstra pečarja Mateja Arbi je leta 1949 začel izdelovati peči Franc Avbelj - Gmajnarjev iz Vidma." malo nižje; "...na leto so furmani iz Komende zvozili 32 vozov gline." ob koncu pa; "Avbljevi pečarski izdelki so cenjeni daleč okoli, celo v Avstriji."

Bogato tradicijo tako že skoraj 70 let nadaljujemo na istem kraju z enakim orodjem, tehnologijo in znanjem, ki se prenaša iz roda v rod. Smo del slovenske kulturne dediščine in člani "Rokodelstvo Art & craft Slovenije". Tako nas vsako leto kar nekaj šol in vrtcev obišče in radovedno sprejmejo nova znanja, ki so bila včasih samoumevna.

Uspešno sodelujemo z arhitekti, keramičarji, pečarji, umetniki - kiparji. Obiskujemo sejme, najraje kot razstavljalci«. Da je vizija podjetja pravilna, dokazujete sedanji in bodoči uporabniki. Pravo smer potrjujejo tudi mediji, ki so nas predstavili v revijah Gradbenik, Delo in dom, POP TV, SLO 2, ORF 2, pred leti TV 3, dnevnik Novice, obrtniško glasilo CEH). Zaupajo nam recimo dolgoletni partnerji iz avstrijske Koroške.