FILOZOFIJA PODJETJA

Filozofija podjetja in širši opis

Sloveniji dane podnebne razmere narekujejo nujnost ogrevanja bivalnih prostorov cca 200 dni na leto. Ta prelepa dežela je naseljena že več tisočletij. In zato že od nekdaj tu živi pečarstvo oz pečarstvu podobne panoge. Med prve dokumentirane primere ogrevanja na slovenskem zagotovo lahko štejemo zimsko sobo "Emonske hiše" v arheološkem parku v Ljubljani iz konca 4. in začetka 5. st. (1600 let nazaj). Soba ima sistem hipokavstnega ogrevanja, ki deluje na principu ogrevanja toplega zraka, ki zaradi temperaturnih razlik teče pod tlemi in v stene zimske sobe. Torej, ogrevanje na tej geografski širini je nujno.

Tehnologija ogrevanja se stalno izpopolnjuje. V zadnjih letih vse do centralnega ogrevanja na fosilna goriva do toplotnih črpalk in panelnega ogrevanja z IR žarki. Izkušnje in fizikalni zakoni pa še vedno govorijo v prid klasičnemu ogrevanju z lončeno pečjo. Zakaj? V človekovi naravi je prejemanje energije od nam najbližje zvezde, Sonca. Sončni žarki ogrejejo Zemljo oz. tla po katerih se gibamo. Ogreta tla nato sevajo nazaj v atmosfero toploto in vlago..Telesa v tej atmosferi se tako ogrevajo direktno s Sončevimi žarki in posredno s sevanjem zemljine toplote. Skoraj na las podobno je naše telo deležno toplote lončene peči, s sevanjem direktno od pečnic na naše telo in od s pečjo ogretega ostenja sobe nazaj do našega telesa. Ta prenos toplote od njenega vira na stene in nazaj na telesa je daleč najučinkovitejši pri lončenih pečeh. Znano je ogrevanje z radiatorji, ko vroča telesa povzročajo relativno močne zračne tokove v prostoru, suh zrak s tem dviguje prah in neugodno vpliva na dihala, drugi predmeti se s sevanjem ogrejejo neznatno. Toplotna črpalka ogreva vodo zalogovnika in ta voda naprej radiatorje, tla, stene. Tu manjka bistven del naravnega ogrevanja "Sonce", imamo le močno segreto sekundarno površino (npr. tla).

Lončena peč deluje na okolju prijazni energent, les. Gre za popolnoma obnovljivi vir energije, ki nima nobenega negativnega vpliva na okolje. Več o tem si preberite na tej podstrani. Zato v našem podjetju trdno verujemo v naše poslanstvo, negovanja ročne izdelave pečnic in ogrevanja z akumulativnimi telesi. Zavedamo se, da v današnjem svetu robotizacije izpade ročna izdelava konzervativna, a vsak razvoj, vsak tehnološki napredek se začne v enostavnih postopkih ročne obdelave. Prednosti ročne izdelave so unikatni kosi. Tako je končen izdelek sklop unikatnih elementov, kar daje možnosti popolne prilagoditve stranki. To daje lončenim pečem poseben pečat. . Oblike, barve, motive in dimenzije končni uporabnik izbira sam. Naše 70-letne izkušnje (na lukovškem celo 180-letne) v kombinaciji z znanjem novega rodu naročnikom pomagajo do optimalnih rešitev.

S tem razvojem in prilagajanjem smo sredi 80ih letih razvili talno oblogo "Ročni opečni tlakovec Avbelj", ki je unikat na svetovnem tržišču. Dokaz za to je anekdota izpred cca 10ih let, ko so arhitekti iskali primerno talno oblogo za cerkev na Golčaju. Prečesali so ponudbo severnoitalijanskega trga, avstrijskega in hrvaškega trga, nato preiskali spletne strani in na koncu v Golčaju bližnji Lukovici našli naš izdelek in se seveda brez obotavljanja odločili z njegovo vgradnjo. Tako danes krasi cerkev svete Neže.

Posebnosti našega opečnega tlakovca in zakaj je tako hvaležen proizvod? ...gre za naravno talno oblogo. Ima sposobnost absorbiranja toplote okolice, kar omogoča, da prejema toploto, ki jo s sevanjem oddaja ogrevalno telo. Ravnotako izjemno akumulira toploto cevi talnega ogrevanja in se ogreje na celotni površini, ne samo tik nad cevmi. Naš tlakovec je neobčutljiv na umazanijo, na večjo frekvenco hoje z tršo obutvijo (n.pr. smučarski čevlji), neobčutljiv na udarce posode. Je enostaven za čiščenje, seveda ognjevaren in unikaten. Zato se lahko pohvalimo, da izdelujemo izjemno talno oblogo, ki ji na svetu ni para. To potrjujejo tisočeri novih in sedanjih uporabnikov, ki se vračajo po nove kvadrature za adaptiranje stanovanj, novogradnjo svojih stavb ali stavb sorodnikov. Vedno pa nam svoje navdušenje zaupajo na sejmih kjer to družino zadovoljnežev srečujemo. Skrbimo za stalno zadovoljstvo. Če se zgodi poškodba na tlakovcu ali delovanje narave tlakovca povzroči hibo se jo potrudimo odpraviti.

Zadnja leta se v stanovanjih močno poudarja dizajn, ne več domačnost prosotra. In če je to trenutno dizajn minimalizma modernih linij, klasična, načeloma večno moderna lončena (krušna) peč, ne pride v poštev. Tako v naši ponudbi držimo tudi kaminske vložke in Franklinske samostoječe peči , ki se enostavno priključijo na dimno cev in že delujejo (op. ameriški politik Benjamin Franklin, izumil trajno žarečo peč leta 1740). Kaminske vložke skušamo umestiti in vgraditi v prostor tako, da ne bi ogrevali prostora samo tistih 3 do 5 ur, ko v kurišču gori, ampak bi toploto stene kamina akumulirale in oddajale še dolgo v noč

Močno se zavedamo okoljevarstvenega vidika in odgovornosti proizvajalcev ogrevalne tehnike do okolja. Prašni delci PM10 in PM 2,5 so našemu zdravju škodljivi in niso nedolžni. PM 2,5 preko pljuč in krvi prodrejo celo do naših tkiv organov in se v njih nabirajo (!). Zato v našem podjetju ponujamo rešitev (deloma revolucionarno), elektrostatske filtre, ki celoten dim očistijo vseh prašnih delcev v obsegu vsaj 85 %, proizvajalec v karakteristikah izdelka piše celo do 95 %. Torej lahko edini škodljivi stranski produkt zgorevanja lesa v domačih kuriščih elegantno zamnjšamo na največ 15 %. Ob tem se zavedamo, da uporabnik nima časa iskati monterja teh filtrov, ki se sicer enostavno namestijo na dimniško kapo, zato za končno vgradnjo poskrbimo sami. Pri okoljevarstveni tematiki je pomembno poudariti, da je čistost okoliškega zraka odvisna predvsem od kurjačev samih, da kurimo suh les, primernih dimenzij. V kuriščih (lončene) peči ne kurimo plastike, cunj, plastificiranega papirja, gum in drugih organskih izdelkov, ki niso popolnoma suh les. Pomembna je tudi tehnika kurjenja. Navodila dobijo uporabniki ob predaji izdelka v rabo.

Ob koncu naj omenimo še pomen pečarstva na kulturno dediščino slovenskega naroda. Lahko smo veseli, da je ta bogata. Razvoj tehnologije gre k sreči nasproti tudi človeku kot unikumu, da se bo lahko še naprej grel na njemu najnaravnejši način, z lončeno pečjo. Da ta kultura ne bo podlegla razlčnim lobijskim pritiskom in bomo s pomočjo filtrov prašnih delcev še vedno uporabljali sicer najnaravnejši in v Sloveniji najdostopnejši obnovljivi energent, ki je po vrhu vsega cenovno zelo ugoden.

Pečarstvo Avbelj Lukovica, bogata preteklost, inovativna sedanjost ter topla, udobna in zelena prihodnost.

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!