ZAPRTI BIOLOŠKI KROG LESA

Les, ki preneha rasti, odmre in začne gniti. Med procesom gnitja se sproščajo v okolico vsi plini, ki so ujeti v rastlini, nekatere imenujemo "toplogredni plini". Torej toplogredni plini (ogljikovi oksidi), ki bi nastali z gorenjem. nastanejo tudi med gnitjem. Zato nikoli ni kančka raloga za prepoved lesa kot energenta. V enem od ciljev Strategije prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo do leta 2060  piše, da do leta 2055 znižamo emisije toplogrednih plinov na nič. A kvazi strokovnjaki pozabljajo pri tem povedat, da t.i. toplogredni plin iz lesa uhaja tudi med gnitjem ne samo med gorenjem.

Razlaga slikice na desni. Sonce daje potrebno energijo za rast biomase. S pomočjo klorofila in pod vplivom svetlobe se iz vode, ogljikovega dioksida (CO2) in zraka tvori ogljikov hidrat (monosaharid) - sladkor, obenem pa se ob procesu sprošča kisik. Celoten postopek, ki ga imenujemo fotosinteza, je popisan z enačbo:

6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6O2.

Sončna energija se v obliki organskih ogljikovih spojin shranjuje v rastlinah, kot nam kaže slika. Proces fotosinteze ni pomemben le za rastline ter razvoj zemeljske biosfere, temveč tudi za nastanek obsežnih zalog fosilnih goriv. Fotosintezi nasproten proces poteka pri razkrajanju ali gorenju, pri čemer se ob porabi kisika in sproščanju CO2 sprošča shranjena energija v obliki toplote. Za razliko od fosilnih goriv, ki so v svojo strukturo vezala ogljik že pred milijoni let, ob gorenju pa se sprošča sedaj mnogokrat hitreje, se CO2 pri gorenju biomase veže v nove rastline enako hitro, kot se sprošča pri gorenju ali razkrajanju [vir: Tikvič, D. Alternativne oblike energije, 2011 (diplomsko delo)].

Edini pravi problem pri gorenju lesne biomase so prašni delci manjši od 35 mikrometra, ki lebdijo v zraku in jih vdihavamo. A v našem podjetju zato poznamo rešitev. Elektrostatski filtri švicarskega podjetja OekoSolove se nahajajo na prodajni polici v Pečarstvu Avbelj v Lukovici. Seveda Vam nudimo tudi vgradnjo in vsa potrebna potrdila. Poglej zavihek elektrostatski filtri.

op. Večino teksta povzeto po Diplomskem delu Roka Avblja.
11b6d079-48d2-4038-9d38-881df67e6f34

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!