NIZKOOGLJIČNA DRUŽBA

Strategija prehoda Slovenije v nizkoogljično družbo do leta 2060 je dokument Službe vlade RS za podnebne spremembe izdan leta 2012. Gre za usmeritve, katerih del se bo zagotovo prelevil v direktive in za tem v zakonske akte, ki bodo natančno urejale dovoljene izpuste, tudi kurilnih naprav.

V "ciljih" na strani 55 recimo piše naslednje: Ukinitev uvoza premoga do leta 2020. Ukinitev uvoza naftnih derivatov do leta 2050. Do leta 2055 zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na nič. 27-odstotno izboljšanje rabe energije do leta 2030 itd.

Zelo pomemben podatek je, da je les ogljično nevtralen energent, kar pomeni, da kroži v naravi in pri tem ni pomembno, ali les kurimo ali ne. Les, ki preneha rasti, odmre in začne gniti. Tako tisti plini, ki bi nastali z gorenjem. nastanejo z gnitjem. Tako ne bo nikoli moč prepovedati lesa kot energenta, čeprav v enem od ciljev v prej omenjeni strategiji piše: »Do leta 2055 zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na nič«

VIR: Služba vlade za Podnebne Spremembe, STRATEGIJA PREHODA SLOVENIJE V NIZKOOGLJIČNO DRUŽBO DO LETA 2060. (zapis iz leta 2012)

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!